Student Recreation Center

Student Recreation Center


Client

Missouri State University - West Plains

Location

West Plains, MO

Scope

$2,000,000
12,000 sf

Funded by a grant from the Federal Emergency Management Agency combined with a self-imposed student activity fee, this new student recreation center for Missouri State University-West Plains provides much needed multipurpose recreation space for students and faculty. In addition, the facility serves as a community safe room capable of withstanding an EF-5 tornado. The building is nestled into its sloping site and anchored to the campus with a twisting band of Cor-ten steel. This Cor-ten wall retains earth along the sloping entry approach and visually connects the building to two campus icons – a clock tower to the west and a bronze grizzly bear sculpture to the southeast. The concrete enclosure of the building is developed as a rough textured outer layer revealing a smooth inner layer that recalls peeling tree bark from the area’s logging history and site specific trees. This 12,000 square foot facility provides a NCAA sized basketball court with two cross courts, volleyball, racquetball, and technology integration for multi-media presentations.

AIA Central States, Excellence in Detail Honor Award
AIA Springfield, Honor Award

Home | Contact | Projects • Springfield, Missouri + Kansas City, Missouri | 1-833-518-4545 • ©2019 Dake Wells Architecture | Powered by Tension Group

Log in with your credentials

Forgot your details?